• +97 02-2406260

  • info@prcs-bireh.org

  • Ramallah, Al Bireh alhilal street

مستشفى جمعية الهلال الأحمر الفلسطيني فرع البيرة يطلق العمل ببرنامج الجودة وسلامة المريض

عقد مستشفى الهلال الأحمر الفلسطيني فرع البيرة ورشة عمل لإطلاق برنامج الجودة وسلامة المريض، من أجل رفع مأمونية وجودة الخدمات الصحية التي يقدمها المستشفى حيث أعلن مدير عام المستشفى د. نعيم صبرا إطلاق هذا البرنامج وبحضور رئيس الهيئة الإدارية د. إبراهيم غنام.

حيث رحب د. صبرا برئيس الهيئة الإدارية لجمعية الهلال الأحمر د. إبراهيم غنام وجميع الحضور ورؤساء الأقسام التمريضية والطبية، وأكد في كلمته على أن مبادئ وأبعاد إدارة الجودة وسلامة المريض باتت لا غنى عنها من أجل النهوض بالخدمات الصحية، حيث يبذل المستشفى جهوداً حثيثة لضمان توفير وتقديم خدمات صحية ذات جودة عالية آمنة ومستدامة ضمن الإمكانيات المتاحة، كما أوصى كافة ممارسي الرعاية الصحية في المستشفى بالالتزام التام بتطبيق متطلبات هذا البرنامج، وعليهم ضرورة التكيف مع الثقافة الجديدة المتمثلة في جودة الرعاية الصحية وسلامة المريض، ويجب أن تكون سلامة المرضى في المستشفى على رأس الأولويات، والالتزام بتطبيق المعايير المطلوبة يساهم إلى حد كبير بالتقليل من الأخطاء الطبية والأذى الذي من الممكن أن يلحق بالمريض أثناء تلقيه الخدمة الصحية في المستشفى، حيث أن هناك احتمال تعرض واحد مريض من بين كل 300 مريض للأذى خلال تقديم الرعاية الصحية في المؤسسات الصحية.

كما وقدم رئيس الهيئة الإدارية د. غنام شكره للدكتور نعيم صبرا على مبادرته بإطلاق هذا البرنامج وشكر الطاقم الإداري والفني على تعاونهم في دعم المبادرات والبرامج التطويرية على مستوى المستشفى، وذكر أيضاً بأنه لحسن الحظ أن هذا البرنامج ليس بالمسألة التي تستدعي البدء من نقطة الصفر، فالمستشفى يجب أن يستثمر في الخبرات الجيدة التي اكتسبها على مدى السنوات الماضية، وحث الجميع على الالتزام والتعاون الإيجابي من أجل الانطلاق الجدي في هذا البرنامج وصولاً لتطبيق أفضل معايير الجودة العالمية.

وتم تقديم محاضرة حول مفاهيم وأبعاد الجودة، وأهم مكونات خطة العمل التي سوف يعمل المستشفى على تنفيذها خلال عام من تاريخ الانطلاق لهذا البرنامج.

وحضر هذه الورشة مدراء الدوائر ورؤساء الأقسام في المستشفى، وتم فتح باب النقاش والتوصيات، حيث من أهم هذه التوصيات هو ضرورة الإسراع في عمليات التدريب الفني لطواقم المستشفى حول متطلبات هذا البرنامج، من أجل تطبيقها وعكس ذلك على الأرض، مع توفير البنية التحتية والإمكانيات اللازمة لذلك.

Palestinian Red Crescent Society Hospital, Al-Bireh Branch, launches the Quality and Patient Safety Program


The Palestinian Red Crescent Hospital, Al-Bireh Branch, held a workshop to launch the Quality and Patient Safety Program, in order to raise the safety and quality of health services provided by the hospital. Naim Sabra The launch of this program and in the presence of the head of the administrative body d. Ibrahim Ghannam.
Where he welcomed Dr. Sabra, President of the Administrative Board of the Red Crescent Society d. Ibrahim Ghannam and all the attendees and heads of the nursing and medical departments, and stressed in his speech that the principles and dimensions of quality management and patient safety have become indispensable for the advancement of health services, as the hospital is making unremitting efforts to ensure the provision and delivery of high quality, safe and sustainable health services within the available possibilities, as well. I recommend all health care practitioners in the hospital to fully comply with the requirements of this program, and they must adapt to the new culture of quality health care and patient safety, and patient safety in the hospital must be a top priority, and commitment to applying the required standards contributes greatly to reducing errors The medical and the harm that may be caused to the patient while receiving the health service in the hospital, as there is a possibility that one patient out of every 300 patients will be harmed during the provision of health care in health institutions.
The Chairman of the Administrative Board, Dr. Ghannam thanked Dr. Naim Sabra for his initiative to launch this program and thanked the administrative and technical staff for their cooperation in supporting initiatives and development programs at the hospital level. He also mentioned that, fortunately, this program is not an issue that requires starting from scratch. The hospital must invest in the good experiences that acquired over the past years, and urged everyone to commit and cooperate positively in order to seriously launch this program in order to implement the best international quality standards.
A lecture was presented on the concepts and dimensions of quality, and the most important components of the work plan that the hospital will work on implementing within a year from the launch date of this program.
This workshop was attended by directors of departments and heads of departments in the hospital, and the door was opened for discussion and recommendations, as one of the most important of these recommendations is the need to expedite the technical training processes for hospital staff on the requirements of this program, in order to implement them and reflect that on the ground, while providing the infrastructure and capabilities necessary for that. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish